Gästande körer

Under året kommer körer på besök och sjunger med oss i domkyrkan. På den här sidan kan ni hitta information om körerna och deras konserttider. Körerna kommer från alla delar av Europa, i år får vi besök från: Frankrike, England, Tyskland Tjeckien och Schweiz.

Thomanerchor

Herzlich Willkommen in Uppsala!

En bild på några ur thomanerchor

Thomanerchor är en kör från Leipzig, som ligger i delstaten Sachsen, i östra Tyskland. År 1212 byggdes en kyrka som vigdes åt aposteln Thomas. Samtidigt byggdes en skola och gossarna fick utbildning i utbyte mot att de sjöng i mässor och vid andra liturgiska tillfällen. Därmed startade Thomanerchor.

Thomanerchor firar också ett hundraårsjubileum. Det var hundra år sedan de gjorde sin första utlandsturné. Denna turné gick just till Uppsala, och vi i UDG anar att det var Nathan Söderblom (grundaren av UDG) som bjöd hit kören.

Thomanerchor har haft ett par kända dirigenter. Den mest kända av dem var Johann Sebastian Bach som ledde dem från 1723 till 1750.

Om Thomanerchor och dess rika historia kan ni läsa här!

Vi välkomnar den tyska kören till Uppsala och ser fram emot deras konsär åttonde mars.

Thomanerchor affish

Academie de Musique et d’Arts Sacres (ADMS)

Bienvenue à Uppsala

27/2 – 1/3 2020

Bild på Academie de musique et d'arts sacres (ADMS)

ADMS kommer från Sainte-Anne-d’Auray, som ligger i regionen Bretagne i nordvästra Frankrike. Kören grundades 1999 under namnet Centre de musique sacrée, l’Académie de musique et d’arts sacrés (Admas). Genom musik och konst främjar den Bretagnes religiösa och kulturella arv.

Vid akademin undervisas körsång (musikstudiekurs och vuxenkör), orgel och traditionella instrument främst för unga människor. Akademin är ansvarig för den liturgiska musiken i basilikan Sainte-Anne d’Auray och de bjuder på en konsertsäsong.

Läs mer om Academie de Musique et d’Arts Sacres på deras webbplats http://www.academie-musique-arts-sacres.fr/

Vi välkomnar den franska kören i Uppsala och ser framemot vårt besök i Sainte-Anne-d’Auray under stilla veckan före påsk.

Affish för adsm