Information

Här kan du läsa om historiken kring gosskören.

För information om styrelsen för föreningen Uppsala domkyrkas gosskör – klicka här!

Vår verksamhet

Gosskören har under instuderings-perioden av en konsert två repetitioner i veckan. I ett av dem medverkar hela kören, och i det andra repar bara sopranstämman. Inför viktiga framföranden arrangeras ofta heldagsrepetitioner. Gosskören medverkar i högmässa i Uppsala domkyrka ungefär en gång i månaden, och flera konserter hålls även där varje år. Utöver detta ges flera konserter på annan ort. Gosskören är särskilt känd för dess årliga luciakonsert ”Goder afton, mitt herrskap!”, vilken de senaste åren har hållits i Uppsala konsert & kongress (UKK)

Det är mycket stimulerande att konsertera utanför Uppsala och vidga de musikaliska vyerna, och Uppsala domkyrkas gosskör turnerar ofta utomlands. Bara de senaste åren har resorna gått till länder som USA (2010), Färöarna (2014), Tyskland (2012, 2015), Danmark, Luxemburg, Schweiz (2017), England (2018), och Frankrike (2020). Under turnéerna utvecklas kören både musikaliskt och socialt. Ofta knyts kontakter med andra gosskörer, något som lett till många intressanta och givande konsertutbyten genom åren.

I februari 2010 åkte gosskören med Uppsala domkyrkas flickkör till USA på turné. Detta projekt, med 92 medverkande korister, var troligtvis det största som någonsin genomförts av en barn- och ungdomskör i Uppsala. Videoklipp och diverse betraktelser från resan hittar du i USA-bloggen.

År 2012 genomförde gosskören en bussturné till Tyskland.

Sommaren 2014 samordnade gosskören en turné med Uppsala domkyrkas flickkör till Färöarna. Det var fyra dagar späckade med roliga aktiviteter, musicerande och lekar. När flyget landade på Arlanda efter turnén var körerna definitivt gladare, tröttare, hesare och mer sammansvetsade än innan vi for. Om ni vill ta del av bloggen och händelserna från turnén så ta en till i Färö-bloggen

Sommaren 2015 åkte gosskören på turné till Tyskland och Österrike. Vi gjorde även små avstickare till Prag och Köpenhamn för att gå på tivoli, stadsvandringar m.m. Hela turnén genomfördes med buss vilket i fleras ögon gjorde resan mycket roligare och mer spännande. Tyskland-Österrikebloggen.

Hösten 2018 åkte kören på en turné till England. Konserter och evensong sjöngs i både Worcester samt London. För detta tilldelades kören Uppsala Kommuns resestipendium för körer 2018.

2020 firar kören 100 år. Läs mer här.

Verk som kören har uppfört de senaste åren är Faurés Requiem, Camille Saïnt-Sains Juloratorium, Anders Nybergs svenska folkmässa Himmelen Inom, Vivaldis Gloria, Mozarts Mässa i C-dur (Kröningsmässan), Byrds Mass for four voices.

Dessutom gör vi beställningsframträdanden med delar eller hela kören.
Kontakta oss för mer information.

Replokal


Uppsala domkyrkas gosskör repeterar i domkyrkans lokaler på Domkyrkoplan 5, alldeles intill domkyrkan själv.

Sponsring


Gosskören ingår som en del i Domkyrkomusiken i Uppsala och får därför stöd från Svenska kyrkan.

Är du eller ditt företag intresserat av att sponsra vår verksamhet, kontakta oss då för mer information.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.