Extrainlägg till resebloggen: om skolbesöket

Nina var med som ledare under mellanstadieelevernas besök i skolan i Vestmanna. Om visiten skrev hon en liten trevlig text. Mycket trevlig läsning!

När bussen körde upp till skolan stod de färöiska barnen i fönstren och vinkade. De väntade på oss! Vi blev visade till aulan och där satt vi alla ner. De var 50 barn i åk 4-6 på Vestmanna skuli och vi var också 50 barn från körerna i samma åldrar.

Sarita, som är Osvas syster och den lärare på skolan som vi haft kontakt med, inledde med att berätta vad vi skulle göra tillsammans. Hon pratade danska med svenska inslag. Därefter sa hon samma sak på färöiska och vi gav efter det samma information på svenska. Det var en härlig upplevelse att förstå att vi genom att blanda dessa språk faktiskt till stor del förstår varandra. Vi talar skandinaviska!

Barnen delades upp i 10 grupper med hälften färöiska och hälften svenska barn. De fick uppgifter de skulle genomföra tillsammans. De skulle besöka olika platser i Vestmanna. De färöiska barnen skulle berätta om platsen och därefter skulle de ta ett kort på gruppen framför aktuell plats. De svenska barnen skulle fråga om de inte förstod och de fick bara använda engelska i undantagsfall. Målet var att kommunicera på skandinaviska.

Grupperna försvann iväg en efter en med uppgifter och en kamera. De var borta länge och väl. Förmodligen lekte de en del på vägen men de kommunicerade och lärde känna jämnåriga barn. Till slut fick Sarita köra ut med bilen och säga till grupperna att det var dags att samlas. De flesta grupper hade hunnit med hälften av uppdragen men de hade verkligen försökt förstå varandra. Vi kommer att få kopior av bilderna de tog under uppdragen.

Vi samlades igen i aulan. Där sjöng körerna En vänlig grönska och Ut i vår hage under dirigentdebut av Kerstin. Vi avslutade dagen med att lära oss en gammal traditionell färöisk dans. Alla 100 barn dansade ringdans och sjöng en historisk visa tillsammans. Därefter var vi tvungna att skynda oss till bussen för att åka till flygplatsen. Många färöiska barn samlades vid bussen för att vinka av oss.

En minnesvärd upplevelse! Alla barn har nog nu förstått att det är möjligt att att prata skandinaviska. Att vi är lika på många sätt men vad vi ser genom våra klassrumsfönster i Sverige skiljer sig mycket åt från bergen och havet de ser från Vestmanna skuli.

Skolans hemsida hittas via denna länk.

Här är några bilder från dagens aktiviteter:


En grupp arbetar tillsammans.

En annan grupp.

Sång under ledning av Kerstin.

Ringdans.

De färiska barnen tar farväl.

Kontakta oss

Adress: Domkyrkoplan 5, 753 10 Uppsala

Epost:

Följ oss

Kontakta oss

Adress: Domkyrkoplan 5, 753 10 Uppsala

Epost:

Följ oss

Accessibility Toolbar