Gosskörens årskrönika 2015

Hallå allesammans!

Nu har det nya året inträtt (för ganska länge sedan) och med det massor med förväntningar, mål, nyårslöften och eftertanke till många fina minnen från det gångna året. För Gosskörens del har vi inte avgett några nyårslöften men vi har såklart en hel del förväntningar. Först och främst måste vi ju vinna den årliga Goss – och flickkörskampen som utkämpas mot vår systerkör Uppsala Domkyrkas Flickkör. Vidare hoppas vi att traditionen ska leva vidare så att spexet till Goder afton blir bättre än någonsin. Men vårt kanske viktigaste mål är självklart att få en ännu bättre stämning än den goda som redan råder så att det bli ännu roligare att sjunga i Gosskören. Här följer en kortfattad årskrönika över de viktigaste/roligaste sakerna som Gosskören gjorde 2k15.

En sak som inträffade ganska tidigt på året var att vår syskonkör Adolf Frediks Gosskör i Stockholm hade 50årsjubileum som vi och ett par andra körer, däribland Gotlands Gosskör var med och firade jubilaren. Det blev som med alla andra resor Gosskören gör en rolig resa i bussen för att inte tala om själva konserten. En annan sak som inte händer så ofta är att vi träffar många andra körer samtidigt men det hände nu så korister kunde utbyta erfarenheter och annat skoj med varandra.

En årlig tradition som självklart genomfördes även detta år är Manskörens vårsång i Engelska parken på valborg där publiken får åtnjuta lite äkta manskör såsom ”Dåne liksom åska bröder” och ”Under rönn och syren”. Om du inte har nånting för dig nästa Valborg klockan halv två är det verkligen något jag kan rekommendera.

Gosskören vann i år också en betydelsefull seger mot Flickkören i den årliga Goss – och Flickkörskampen. I tre långa år har vi fått se oss själva bli besegrade, ja näst intill förödmjukade gång på gång då tjejerna varit för oss övermäktiga. Men inte längre! Nu reser sig Gosskören återigen för att ta upp kampen mot tjejerna! Förhoppningsvis inleds här en ny tid där vi faktiskt vinner kamperna emellanåt. Ställningen för tillfället är 3-2 till flickornas fördel men förhoppningarna ligger på en kvittering nästa år.

Den utan tvekan största saken som hände för Gosskörens del det här året var turnén till Österrike och Tyskland där vi under tio dagars tid turnerade runt i just Österrike och Tyskland. Vi tog också en liten sväng till den vackra staden Prag där vi tillbringade en dag. Om du vill läsa mer om turnén finns det tidigare på sidan en reseblogg där man kan läsa om körens alla öden och äventyr under resan.

Ganska sent på året höll vi en stor konsert tillsammans med UDF där vi sjöng Mozarts kröningsmässa och Zadok the priest. Det blev extra pampigt av att vi för ovanlighetens skull sjöng tillsammans med en full orkester och det togs fram många duktiga solister från båda körerna. En extremt rolig och intressant konsert måste jag säga och jag hoppas verkligen att vi kan genomföra flera sådana i framtiden.

Som final på detta underbara år toppade vi med Goder afton, mitt herrskap! En sak som var oerhört roligt och upplyftande var att UKK var slutsåld även denna gång, trots att det i år inte var ett 40 årsjubileum vilket gjorde Goder afton ännu intressantare och roligare. Förhopningsvis är det här en ny trend där vi kan sälja slut biljetterna även kommande år.

Kontakta oss

Adress: Domkyrkoplan 5, 753 10 Uppsala

Epost:

Följ oss

Kontakta oss

Adress: Domkyrkoplan 5, 753 10 Uppsala

Epost:

Följ oss

Accessibility Toolbar